În cadrul videoconferinței Managementul situației de criză, organizată de Ziarul Bursa, Corneliu Bodea a vorbit despre criza sanitară, criza din domeniul energetic și cum poate fi depășită aceasta.

 

Sistemul energetic are capacitatea de a depăşi această perioadă, cu toate inconsecvenţele create de măsurile legislative care par să nu aibă legătură cu problema adevărată, consideră Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE). Domnia sa a subliniat că în această perioadă există scăderi abrupte ale consumului de energie, de aproximativ 17%, faţă de perioada similară a anului trecut.

 

Preşedintele CRE a precizat, totodată, că sistemul energetic a dat dovadă că poate rezista unei astfel de presiuni, pentru că şi scăderea abruptă a consumului poate genera o presiune asupra lui şi, de asemenea, în condiţiile acestea de distanţare socială toţi oamenii care se ocupă de mentenanţă s-au comportat exemplar.

 

Corneliu Bodea a declarat: „Criza sanitară prin care trecem şi care a impus deja distanţarea socială şi astfel o scădere generală a consumului, va fi depăşită, dar din punct de vedere al sistemului energetic trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă în relaţia furinzori-producători. Cred că este punctul cel mai sensibil, deoarece furnizorii asistă la o scădere a cantităţilor, dar totodată ştim foarte bine că legislaţia din România este inflexibilă în ceea ce priveşte contractele de achiziţie şi crează această tensiune între furnizori şi producători”.

 

Legat de măsurile luate de autorităţi în această perioadă pe fondul pandemiei de coronavirus, preşedintele CRE a mărturisit că a fost contrariat de unele dintre acestea.

 

„Nu am înţeles măsura prin care s-au blocat tranzacţiile de energie şi putem înţelege că într-o perioadă de situaţie de urgenţă ar fi putut să apară aberaţii de preţ, dar sunt sigur că actorii care ar fi fost implicaţi ar fi ştiut să corecteze sau sunt responsabili în legătură cu ceea ce oferă sau acceptă. De asemenea, blocarea preţului a fost o măsură pe care nu am înţeles-o. Această măsură populistă care vizează amânarea la plată pe o perioadă lungă a consumatorilor cred, de asemenea, că este de natură a adăuga probleme unui sistem în care constat că tot lanţul de valori este afectat de această dispariţie de valoare, pentru că vorbim de bani, de o sumă enormă care dispare prin această scădere de consum şi care va trebui cumva absorbită în întreg lanţul”, a spus Corneliu Bodea.

 

Domnia sa a mai afirmat că în ultimul decret care prelungeşte starea de urgenţă apare iarăşi o menţiune pe care nu o înţelege şi care se referă la faptul că scăderile de preţ care se constată pe piaţă, pe OPCOM, să aibă reflectare în preţul final.

 

„Sper că nu înţeleg eu şi îmi scapă ceva. Mă întreb oare care a fost utilitatea acestei prevederi pentru că mai avem 30 de zile, cantitatea aceasta de energie a fost probabil contractată de mult timp, la anumite preţuri, nu ştiu cum ar urma să se corecteze, poate în viitor…”, a adăugat Corneliu Bodea.

 

Domnia sa a mai spus că CRE a lansat o iniţiativă prin care împreună cu 12 asociaţii care acoperă întreg spectrul – producători, transportatori, distributori, furnizori de soluţii, gaz, electricitate – va alcătui o listă de măsuri pe care le propune pentru perioada care urmează.

 

„Până la sfârşitul săptămânii sperăm să ajungem la un document pe care să îl punem pe masa Guvernului, domnul Ministru Virgil Popescu deja aşteaptă cu interes acest document”, a completat Corneliu Bodea.

 

Preşedintele CRE a evidenţiat faptul că în astfel de situaţii ne dăm seama de importanţa digitalizării.

„Una dintre primele concluzii la care am ajuns este cea legată de importanţa digitalizării. Ar fi fost mult mai bine dacă sistemul energetic naţional ar fi avut un nivel de digitalizare ridicat, am fi avut smart metering implementat într-o proporţie mult mai mare decât în prezent, am fi avut soluţii SCADA, conducere de la distanţă, asset management şi tot felul de aplicaţii care ajută sistemul energetic să poată fi condus într-un mod eficient fără implicarea directă a oamenilor în teren”, a explicat Corneliu Bodea.

 

În plus, domnia sa consideră că actuala criză aduce o întârziere în planurile care vizează decarbonarea şi în cele care vizează investiţiile în combustibil fosil.

 

„Există aceste două tendinţe care sunt contradictorii – cea de a continua Green Deal cu aceeaşi viteză şi cea de a fi încetinită această iniţiativă din lipsa fondurilor. Toate ţările au fost lovite puternic de această criză şi au consumat probabil sume enorme de bani pentru a susţine economiile lor. Cred că vor fi resurse mai puţine pentru a accelera programul acesta de decarbonare. Nu este un lucru bun, sunt sigur că în final vom ajunge să ne realiniem la ceea ce ne-am propus pentru că riscul privind schimbările climatice este mai mare decât cel al unei pandemii”, a subliniat Corneliu Bodea.

 

Preşedintele CRE a mai spus că, pentru moment, pentru câţiva ani de zile, România mai are timp, mai are o şansă pe care trebuie să o fructifice de a investi în exploatarea resurselor din Marea Neagră şi pentru a genera investiţii.

 

„Desigur că întrebarea principală va fi cu ce bani, pentru că într-o piaţă în care se anunţă consum redus şi preţuri reduse la energie este evident pentru toată lumea că va fi o problemă majoră să asiguri surse de finanţare. Acesta este rolul statului, aşa îl văd eu. Cred că statul va trebui ca prin programe naţionale să intervină aici, într-un fel sau altul, să asigure investiţii în această perioadă”, a adăugat Corneliu Bodea.

 

Articol apărut pe www.bursa.ro