În 27 martie, pentru al șaselea an la rând, Energynomics a adus împreună principalii stakeholderi din domeniul energetic pentru a analiza tendințele și a face predicții cu privire la principalele provocări și beneficii care pot fi așteptate în sectorul energetic.

 

Opțiunile sectorului energetic pentru 2019

 

Dezvoltările din sectorul energetic se petrec într-o dinamică destul de tumultoasă, atât ale unor schimbări interne de fiscalitate, cât și într-un context de incertitudine politică și comercială. Adaptarea companiilor românești și străine care doresc să investească în energie este afectată de o serie de evenimente curente- de la Brexit și până la tensiunile dintre SUA și China sau conflictul dintre Rusia și Ucraina- iar informarea rămâne esențială în orientarea strategică. Pe plan local, companiile active în sectorul energetic par să fie constrânse de reglementările legislative înspre schimbări radicale și reajustarea planurilor operaționale și comerciale. Varinia Radu, Founding Partner Energynomics, consideră că toate opțiunile sunt pe masă pentru anul în curs, de la supraviețuirea la adaptarea sectorului energetic: „Cu atât mai important este ca firmele locale și companiile străine să încerce să descopere împreună mai multe și mai devreme despre direcția în care se îndreaptă România. Să afli toate acestea de la experți bine informați și să schimbi opinii cu colegi care au testat deja specificul românesc este un privilegiu.”

 

Investițiile în sectorul energetic sunt esențiale

 

Elena Popescu, director general în cadrul Ministerului Energiei, a prezentat participanților la Spring Cocktail 2019 care sunt prioritățile guvernului  pentru creșterea bazei energiei regenerabile și a susținut importanța cărbunelui pentru securitatea energetică, atât în România cât și în restul țărilor comunitare. Ponderea de energie regenerabilă de 27,9% pentru anul 2030, propusă de România la Bruxelles, a fost primită cu dezamăgire, a spus Elena Popescu. Cu toate acestea, predicițiile arată o creștere a cererii de electricitate: „În termeni reali”, a mai spus Elena Popescu, „anticipăm ca în 2030 să avem capacități suplimentare de peste 4.000 MW în eolian și cu peste 3.000 de MW în plus, în segmentul fotovoltaic.” (sursă: Energynomics)

În următorii ani, resursele regenerabile rămân să acopere plusul de cerere, însă cărbunele va continua cel puțin în următorul deceniu să răspundă nevoilor imediate. Oferind exemplul Germaniei, care plănuiește să renunțe la cărbune în 2035, Elena Popescu a argumentat în încheiere că această resursă rămâne esențială și ar trebui privită nu ca o chestiune de securitate energetică, ci ca o problemă socială.

 

Cine beneficiază de investițiile din sectorul energetic

 

Corneliu Bodea, CEO Adrem si președinte al Centrului Român al Energiei (CRE), antreprenor din domeniul energetic, s-a numărat printre speakerii care au analizat evoluția sectorului de energie. Exprimându-și optimismul cu privire la dezvoltările pe care România le poate aștepta pe viitor în acest domeniu, Corneliu Bodea a accentuat importanța calculelor și analizelor de piață, dar și a sistemelor inteligente și a rețelelor de distribuție în producția energetică: „Noile reglementări legislative referitoare la transportul și distribuția energiei energetice sunt un semnal bun și asteptat…indiferent că vom genera energie din gaz sau panouri fotovoltaice, vom avea nevoie de rețele inteligente pentru transport și consum.”

 

 

 

În ceea ce privește investițiile, în viziunea antreprenorului Corneliu Bodea, avem nevoie de investiții în energie indiferent că e vorba despre gaz sau energie regenerabilă. Toți cei din sectorul energetic vor avea de beneficiat de pe urma acestor investiții, iar, într-o primă etapă, România va trebui să modernizeze și să înlocuiască instalațiile învechite din industria de cărbune: „Pentru România, în 2020, trebuie să păstrăm capacitatea de generare a cărbunelui așa cum este astăzi…în timp, aceste instalații vor trebui regândite, modernizate și înlocuite cu unele noi, altminteri nu vom putea satisface nevoia consumatorilor.”

„Spring Cocktail 2019: O nouă perspectivă – prognozele anului în energie” face parte dintr-o serie de evenimente concept pe care Energynomics le organizează anual. La fiecare ediție, Adrem se află alături de alți lideri din domeniul energetic cu scopul de a valorifica potențialul companiilor noastre pentru eficiență energetică și dezvoltare sustenabilă.