A opta ediție a Energy CEO Forum & Awards Gala 2019, organizată de The Diplomat-Bucharest, a adus împreună leaderii companiilor de top din industria energetică din România, care au dezbătut cele mai importante provocări ale momentului pentru domeniul energetic. Un panel format din opt CEOs, alături de care și Corneliu Bodea, CEO Adrem, a invitat cei peste 100 de participanți la eveniment să reflecte asupra obectivelor comune, printre care tranziția spre o economie bazată pe zero carbon și susținerea energiilor regenerabile.

 

Corneliu Bodea, CEO Adrem

Corneliu Bodea:  “Gazul este o resursă de tranziție și va continua să fie în următorii 10-15 ani”

Independența energetică, descentralizarea și digitalizarea au fost câțiva dintre termenii cheie care au dominat discuțiile dintre stakeholderii prezenți la gală în acest an: antreprenori, reprezentanți ai societății civile și din sectorul energetic de stat. De la politicile energetice europene versus cele ale marilor competitori, precum S.U.A și China, și până la resursele de care dispune România pentru a face tranziția spre dominația energiilor regenerabile, dezbaterea s-a concentrat pe aspectele care pot conduce spre eficiență energetică și combaterea schimbărilor climatice.

Corneliu Bodea, CEO Adrem, a subliniat în cadrul forumului că România nu dispune, încă, de un sistem care să-i permită implementarea unui procent mai mare de energii regenerabile. Chiar dacă viitorul aparține electricității și vom folosi din ce în ce mai mult energiile verzi, resursele care pot fi considerate de tranziție, precum gazul, vor continua să joace un rol central în următorii 10-15 ani: “Acest lucru ne indică, de fapt, în ce direcții ar trebui să investim. Pentru a crește nivelul de control al rețelelor trebuie să investim în rețele inteligente, pentru a ajunge la un punct în care să ne putem sprijini mai mult pe energiile regenerabile. Gazul, într-adevăr, joacă un rol foarte important și probabil va continua să o facă în următorii 10-15 ani.”:

Criza specialiștilor din industria energetică

Dincolo de nevoia investițiilor, o provocare fundamentală pentru economia României, care se face resimțită inclusiv în sectorul energetic, este criza specialiștilor. Chiar și în contextul în care robotizarea proceselor și folosirea inteligenței artificiale sunt pe un trend ascendent, nevoia pentru resursa umană calificată este una cât se poate de reală. Referitor la această temă, Corneliu Bodea a subliniat că sunt doi factori cu o contribuție majoră la aceste fenomen: emigrarea specialiștilor către piețele occidentale dar și declinul demografic, cel mai vizibil în scăderea drastică a numărului de studenți din România în ultimii opt ani. Generația Z, care înlocuiește acum pe piața muncii o generație mult mai numeroasă, reflectă perfect decalajul creat de îmbătrânirea populației. În opinia lui Corneliu Bodea, depopularea este o problemă serioasă cu atât mai mult în contextul în care nu se poate interveni rapid asupra fenomenului:

 

Premiul industriei energetice pentru Best Digital Transformation of the Year

Unul dintre momentele deosebite ale Energy CEO Forum & Awards Gala 2019 a fost inmânarea premiului pentru Best Digital Transformation of the Year. Distribuție Oltenia (CEZ România), unul dintre partenerii strategici alături de care Adrem susține evoluția pieței energetice, a fost premiată pentru un proiect care beneficiază de o investiție impresionantă de peste 95 milioane de euro. Proiectul este construit pe tehnologii SMART, automatizare și digitalizare și marchează direcția de dezvoltare aleasă de companiile de top din sectorul energetic. Corneliu Bodea a avut plăcerea de a înmâna acest premiu partenerilor noștri de la CEZ, de care ne leagă peste 10 ani de colaborare strategică. Felicitări pentru viziune, inovație și curaj!

Corneliu Bodea alături de partenerii de la CEZ România