Producția de energie din surse regenerabile este un subiect popular și important de mulți ani de zile și va rămâne așa mult timp de acum încolo. Motivele sunt lesene de înțeles, resursele din care producem astăzi mare parte din energie sunt epuizabile – se presupune că acestea se vor epuiza în aproximativ 50 de ani, tăierea ilegală a copacilor a dus creșterea conținutului dioxidului de carbon din atmosferă și a contribuit decisiv la încălzirea globală, arderea de combustibil fosil crește cantitatea de noxe din aer iar cererea pentru acești combustibili fosili este din ce în ce mai mare.
Însă natura are surse inepuizabile de energie, acestea fiind soarele, vântul, apa și energia geotermală.
Țările semnatare ale Acordului de la Paris din 2015 au fost de acord să încerce să mențină încălzirea globală la mai puțin de 2 grade Celsius. Planul a fost creșterea investițiilor în surse de energie regenerabilă. Astfel, au apărut fermele solare sau centralele fotovoltaice care să înlocuiască folosirea combustibililor fosili pentru obținerea de energie curată.
Pentru a înțelege avântul acestor tehnologii să ne uităm puțin la cifrele de mai jos. Energia produsă din energia solară cu ajutorul panourilor fotovoltaice are cea mai rapidă creștere pe tot globul.
Primele trei țări mari producătoare de energie solară sunt China, India și SUA, urmate îndeaproape de Orientul Mijlociu. Bineînțeles că fermele solare mari au nevoie de spațiu de aceea deșerturile din Asia și Orientul Mijlociu sunt ideale pentru fermele solare de dimensiuni uriașe.
Câteva cifre referitoare la fotovoltaice:
- Piața de fotovoltaice este o piață în continua creștere, cu o creștere anuală de 35% de la an la an, din 2010 și până în 2019
- China este liderul pieței în ceea ce privește producția de panouri fotovoltaice, cu o cotă de piață de 66%, urmată de restul țărilor din Asia-Pacific (18%). Europa are o cotă de piață de doar 3%.
- Totuși, când vorbim de instalarea de panouri fotovoltaice, Europa are o cotă de piață de 24% iar China 36%.
Producția globală de panouri fotovoltaice pe regiuni
Poziția dominantă a Chinei se observă și în top 10 ferme solare, aceasta având 4 ferme solare în top 10, două dintre ele fiind în top 3.
Previziunile pentru aceasă piața fotovoltaicelor sunt promițătoare, fiind prognozată o creștere de 50% până în 2024. Aceasta înseamnă o creștere cât toată capacitatea instalată doar în SUA în prezent. Din această creștere, 4% o reprezintă energia eoliană.
Regiunile cu cele mai mari creșteri prognozate sunt Uniunea Europeană, China și SUA.
De asemenea, se așteaptă o explozie a instalărilor de ftovoltaice la nivel individual, la clădirile comerciale și la facilitățile industriale.
Știind toate aceste lucruri, să vedem cum arată primele cinci cele mai mari ferme solare de pe glob:
- PARCUL SOLAR TENGGER DESERT
Aflat în Zhongwei, Ningxia, supranumit „Marele Zid al Solarului” din China, parcul se întinde pe o suprafață de 36.7 km2 și are o capacitate de 1.547 MW. Suprafața ocupată de aceste reprezintă doar 3,2% din deșert însă este de peste 10 ori mai mare decât Parcul Central din New York.
Parcul este proprietatea China National Grid și Zhongwei Power Supply Company. Construcția a început în anul 2012 iar în 2017 parcul a devenit functional. Parcul solar furnizează energie verde pentru peste 600.000 de case.
- PARCUL SOLAR BHADALA
Aflat în India, pe o suparafață de 40km2 , are o capacitate de 1.365 MW. Planurile de extindere sunt în desfășurare pentru încă 880 MW, depășind astel parcul Tengger din China. Obiectivul Indiei este de ca 17% din energia sa să fie energie solară iar acest parc solar va avea un rol decisive în atingerea acestui obiectiv.
- Proiectul de energie independentă fotovoltaică Sweihan, Emiratele Unite
Sweihan PV este situat în Sweihan, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Ferma ocupă o suprafață de 7,8 km² și are o capacitate instalată de 1.177MW.
Centrala a fost dezvoltată de o societate mixtă a Corporației Marubeni (20%), Jinko Solar (20%) și Autoritatea de Apă și Electricitate din Abu Dhabi (ADWEA, 60%), cu o investiție de 870 milioane de dolari. În aprilie 2019 centrala a devenit funcșională și livrează energie electrică verde pentru peste 195.000 de locuințe.
Modelul folosit de Sweihan este unul inovativ care permite un cost redus pentru generarea energiei electrice.
- Datong Solar Power Top Runner Base
Dezvoltat în Datong City, provincia Shanxi, China, are o capacitate de 1.070 MW și este operational din 2016. Sunt anunțate planuri de dezvoltare pentru încă 600 MW. Proiectul face parte din planurile Administrației Naționale a Energiei din China de a dezvolta proiecte solare în regiune.
- Parcul solar Yanchi Ningxia, China
Parcul solar este situat în Ningxia, China și are o capacitate instalată de 1.000MW. Operațional din septembrie 2016, parcul solar este considerat cea mai mare serie de energie solară continuă din lume.
Componentele centralei (controlere inteligente PV Huawei, transmisie wireless) și managementul central al parcului prin cloud fac ca instalația să poată fi operate efficient timp de 25 de ani.
Surse: www.originenergy.com www.iea.org https://www.ise.fraunhofer.de