Preluare din Previziuni ale economiștilor pentru 2023, privind țara noastră, bursa.ro
Corneliu Bodea: „Noi avem o industrie bazată pe un cost al energiei şi al forţei de muncă mult sub media UE; dar când ambele costuri se duc la nivelul mediei Uniunii, apare o presiune economică uriaşă”
Corneliu Bodea, CEO Adrem, s-a arătat destul de sceptic privind perspectivele economice ale ţării noastre în 2023.
Domnia sa a spus: „Mă aştept ca anul viitor să fie mai complicat decât acesta. Un motiv ţine de preţurile energiei. După părerea mea, actuala legislaţie privind plafonarea nu va putea fi menţinută pentru tot intervalul pe care şi l-a asumat guvernul, adică până în 2025. Pe mine, termenul de «primăvara lui 2025» mă sperie. Asta pentru că, în mod evident este un calcul făcut ţinând cont de anul 2024 care este complet electoral. Cumva ca să trecem şi de acea iarnă”.
Corneliu Bodea a adăugat: „Cred că această valoare de 1,3 lei/kwh pentru toată lumea nu va putea fi menţinută şi guvernul va reveni probabil în primăvară asupra acestui preţ. De aceea, după părerea mea nu trebuie să ne aşteptăm ca preţurile să rămână atât de bine ţinute sub control”.
Directorul Adrem a subliniat că, în preţul de 1,3 lei/kwh, energia electrică este undeva în jurul a 0,6-0,7 lei, poate 0,8 lei. „Restul sunt taxe, accize şi aşa mai departe. Dar, până acum un an şi ceva, această valoare era 0,2-0,3 lei. Este mai mult decât o dublare, ceea ce are nişte efecte economice majore – se dublează costul”, a spus Corneliu Bodea, precizând: „Un alt element este că se dublează costul cu forţa de muncă. Eu conduc o companie care are 1.500 de angajaţi şi vă pot spune că presiunea pe salarii din ultimul timp este enormă. Acest lucru are legătură cu inflaţia, are legătură cu integrarea noastră în Uniunea Europeană”.
Conform domniei sale, ţara noastră are o industrie bazată pe un cost al energiei şi al forţei de muncă cu mult sub media Uniunii Europene. „Dar când ambele costuri se duc la nivelul mediei Uniunii Europene, apare o presiune economică uriaşă. Produsele vor deveni mai scumpe, exporturile s-ar putea să aibă probleme şi aşa mai departe”, a spus Corneliu Bodea.
Nu în ultimul rând, domnia sa s-a arătat îngrijorat de efectele războiul început de Rusia în Ucraina. „Un alt element din cauza căruia nu sunt optimist pentru anul viitor ţine de conflictul din Ucraina. Dacă nu se ajunge la o rezolvare anul viitor, dacă decuplarea Rusiei de zona euro şi cuplarea cu alte pieţe va continua, va apărea o nouă presiune pe preţuri. Prin urmare, eu sunt pesimist pentru 2023”, a conchis Corneliu Bodea.