Corneliu Bodea, CEO Adrem a discutat în cadrul ediției cu numărul cinci a evenimentului ForbesForward despre măsurile pe care le va propune împreună cu alte asociații, statului și despre cum tehnologia ne poate salva în viitor de alte pandemii.
CEO-ul Adrem a dezvoltat în cadrul evenimentului ForbesForward măsurile pe care le va propune Guvernului, împreună cu alte asociații din industria energiei, considerate necesare din punctul lor de vedere pentru păstrarea echilibrului în sistemul energetic național care este în aceste momentele mai important decât înainte de criză. „Guvernul va trebui să susțină relansarea investițiilor, cu investiții în infrastructura energetică sprijinită de stat, cum ar fi extinderea rețelei de gaz. Cu ajutorul statului, toate aceste inițiative vor reuși să readucă muncitorii și activitatea în sistemul energetic. O altă măsură este sprijinirea în principal de către ANRE cu dedicație a investițiilor care vizează informatizarea și digitalizarea sistemului energetic. România este în urmă deoarece nu avem un sistem care este digitalizat.”
În contextul crizei economice, antreprenorul consideră că oamenii care activează în mediul de business trebuie să adopte măsuri care ar putea flexibiliza mai mult afacerile. „Eu cred că ne oferă nouă, antreprenorilor, ocazia de a reproiecta businessul nostru, de a analiza și a vedea, unde poate fi modificat în așa fel încât acesta să fie pregătit să facă față unei perioade care se estimează a fi rezonabil de lungă, plină de dificultăți economice.
Se presupune că această încetinire abruptă a economiei globale, atrage după sine o creștere a șomajului și probleme extrem de mari în ceea ce privește consumul în viitor. Desigur că aici putem intra într-un cerc vicios, toți căpătăm poziții mai precaute și în general asta presupune că reducem nivelul costurile sau a investițiilor ceea ce, ajută criza economică în continuare. Este posibil ca virusul să reapară, dacă noi nu vom menține anumite precauții el va reveni și va prelungi riscul economic.”
El a menționat în cadrul evenimentului ForbesForward că tehnologia ne poate ajuta, pe viitor, să facem față mai bine unor situații de criză, așa cum este cea creată de această pandemie. „Singura metoda prin care omul va putea face față în viitor mai bine unor astfel de situații este tehnologia, ceea ce avem noi în plus față de aceste micro-organisme este exact tehnologia. Nu sunt adeptul tehnologiilor tip BigBrother nu cred că ar trebui încălcată confidențialitatea vieții noastre dar va trebui să ne gândim să folosim tehnologia din ce în ce mai mult pentru a ne putea feri de astfel de situații.”
Legat de măsurile adoptate de autorități, în contextul crizei provocate de pandemie, Corneliu Bodea a declarat că este uimit de diferența între ceea ce se pretinde, ce se spune și ce se întâmplă în realitate. „Măsura acoperirii șomajului tehnic este o măsură bună pentru că dă încredere companiilor să-și păstreze angajații, post starea de urgență dar sunt o serie de alte măsuri care sunt bâlbâite. Un exemplu legat de diferența între ceea ce se spune și ceea ce se face este ce s-a întâmplat acum câteva zile cu ANAF care printr-o scăpare a făcut ca firmele care aveau re-eșalonări să primească decizii de încetare a re-eșalonărilor, deși în mod evident în perioada aceasta era imposibil de a-și plăti ratele de eșalonare dar și taxele curente, lucru care a fost ulterior negat de Ministru de Finanțe dar până la urmă recunoscut și se pare că se așteaptă o ordonanță care să implementeze și această problemă. Desigur că se poate să fi fost o scăpare sau o metodă de a lăsa în afara protecției anumite companii, fiind cu re-eșalonări era evident că sunt deja în dificultăți.”
De asemenea el a afirmat că există la nivel de stat probleme de inconsistență, și CEO-ul a dat exemplul proiectelor de lege care circulă în Parlament dar care se află într-o disonanță cu ceea ce Guvernul dorește să facă. „Acest lucru poate să bulverseze mediul economic. Cel mai important este cum va reuși Guvernul împreună cu băncile să gestioneze criza care va începe din iunie încolo care va fi la apogeu la sfârșitul acestui an, după toamnă, acum va fi important să vedem cum gestionăm în așa fel încât să nu avem sute de companii în incapacitate de plată.”
CEO-ul Adrem a afirmat în cadrul emisiunii ForbesForward că partea internațională a business-ului a fost puternic afectată din cauza interdicțiilor de călătorie, impuse în contextul pandemiei de coronavirus. „Din aproximativ 1500 de angajați am fost nevoiți să trimitem în șomaj tehnic, circa 700 deoarece toate activitățile noastre care implicau interacțiunea cu clientul au fost oprite.”
Privind spre planurile de business pentru viitor, Corneliu Bodea a spus că el va începe pregătirea companiei pentru reîntoarcerea la activitatea normală, în niște etape, în așa încât până la sfârșitul lunii mai să fie înapoi la lucru. „Ne așteaptă o criză economică, sănătoasă nu cred că va fi o revenire în formă de V – o revenire abruptă la normal deși s-ar putea să avem o infuziune dată de faptul că oamenii au stat așa mult izolați, dar mă aștept să fie o criză profundă care va dura ani de zile, va genera șomaj dar cred că acest virus ne arată că eram aroganți, chiar și aceste teorii conspiraționiste sunt o dovadă a acestei aroganțe, oamenii nu au capacitatea să recunoască faptul că natura poate să nască așa ceva și consideră că a fost făcut de un om în laborator, este fals. Trebuie să ne regândim afacerile noastre, eu voi reproiecta procesele de business și cred că voi aduce mult mai multă flexibilitate pentru a trata crize viitoare.”
Articol apărut pe www.forbes.ro