Articol publicat pe www.ziarulfinanciar.ro si ZF Corporate
 
Digitalizarea infrastructurii locale este punctul de pornire pentru tranziţia energetică, iar lucrările care vor fi necesare odată cu acest proces vor fi o oportunitate de afaceri pentru antreprenorii din domeniu.
 
„Demand-response, de exemplu, este o soluţie care flexibilizează sistemul energetic, dar care are nevoie de o infrastructură inteligentă. Noi nu putem vorbi de o infrastructură smart atunci când din 8 milioane de consumatori, doar 2 milioane au con­toare inteligente în România“, a spus Corne­liu Bodea, CEO al Andrem, în cadrul celei de-a zecea ediţii a ZF Power Summit.
 
Sistemele de tip demand-response, aplicate deja la scară largă la nivel european, presupun ca anumiţi consumatori mari de energie să se pună la dispoziţia dispeceratului energetic naţional pentru a ieşi sau intra în funcţiune pornind de la cerinţele sistemului.
 
Astfel, soluţiile de tip demand-response sunt văzute de mulţi specialişti din piaţă ca o oportunitate în vederea integrării proiectelor de energie verde, cu un caracter variabil. Iar cum tranziţia energetică înseamnă pentru România trecerea de la resurse poluante, cum este cărbunele, spre zona de energie verde, sistemele de tip demand-response ar putea fi una dintre soluţiile de acomodare a acestor noi proiecte.
 
Centralele pe gaz, ca şi combustibil intermediar, dar şi investiţiile în sistemul naţional de transport reprezintă alte soluţii pentru intrarea în piaţă a energiei verzi.
 
„Modelul de producţie, transport şi distribuţie, modelul de consum în energie, toate trebuie reanalizate. Avem nevoie de o producţie de energie curată, ceea ce înseamnă reţele flexibile, adică investiţii în ceea ce numim smart grids. Avem nevoie de un consum adaptat acestor reţele“, a mai zis Bodea. Grupul Adrem este activ în piaţa de soluţii energetice şi automatizări industriale, având 1.500 de angajaţi şi un business de circa 45 de milioane de euro.
 
Citește continuarea pe ZF Corporate