„Adrem este o afacere matură, care se pregătește să intre într-o nouă etapă a dezvoltării ei” a spus Corneliu Bodea, CEO Adrem și Președintele CRE, în cadrul emisiunii ZF Lecții de Business, într-un interviu despre ce înseamnă să fii antreprenor într-un mediu impredictibil, oportunitățile pentru sectorul energetic din următorii 10 ani și când este momentul să îți extinzi afacerea în afară granițelor țării.
Lecţia anului 2020
Potrivit acestuia, investiţia susţinută în propriul business, dar şi în pregătirea individuală sunt obligatorii pentru orice antreprenor, în devenire sau deja ajuns la maturitate în afaceri.
„Abordarea de învăţare continuă trebuie să fie o nevoie. Pentru a deţine responsabilitatea de a conduce oameni, trebuie să fii competent, iar competenţa nu se obţine decât prin învăţare continuă.“
Şi deşi mulţi nu iau în calcul rezistenţa fizică, Bodea spune că acest element este extrem de important pentru a putea gestiona stresul cu care antreprenoriatul vine mereu la pachet. „Antreprenorii trebuie să aibă griă de ei. Antreprenoriatul este dificil, este o unire totală cu obiectivele tale. Antreprenoriatul îţi cere o rezistenţă mult peste medie pentru a încasa şocurile şi a-ţi reveni. Eşti permanent pe terenul de luptă. Trebuie să ai grijă de tine. Învaţă, fii curajos, ai grijă de tine şi ai cam tot ce-ţi trebuie pentru a deveni antreprenor.“
Anul care a trecut, 2020, a devenit astfel, prin toată tensiunea adusă, unul dintre cele mai mari examene pentru antreprenoriatul local, inclusiv pentru Adrem, dar Bodea spune că la final bilanţul este pe plus.
„Ca antreprenor, a fost un an bun pentru că eu sunt genul de antreprenor de criză. O astfel de perioadă mi-a trezit simţurile şi mi-a dat ocazia să văd că răspund încă bine. Am luat decizii rapide. Asta a făcut ca 2020 să fie unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere financiar şi cu ajutorul statului, dar şi prin deciziile rapide care au vizat controlul costurilor.“
Din cei 1.500 de oameni, circa 1.000 sunt pe teren, majoritatea electricieni, zona de servicii pentru industria energetică fiind principalul business al grupului Adrem. Dacă lucrările electrice au fost puse pe hold, echipele Adrem acţionând doar pentru urgenţele clienţilor din energie, proiectele majore de automatizare au continuat, astfel că la finalul anul 2020 a fost pe plus. „Am crezut în oameni şi m-am bazat pe ei. Asta este o lecţie importantă. Am avut încredere eu în ei, ei în mine, iar asta a contat foarte mult. Pentru mine, faptul că mi-am validat această încredere a fost foarte valoros.“
Preluare Ziarul FInanciar
Citește tot articolul aici