Energia scumpă este o realitate la care economia României trebuie să se adapteze în contextul în care preţurile vor rămâne sus pe termen lung ♦ Situaţia este fără precedent în ultimii 20 de ani şi loveşte într-un mediu de business care a fost atractiv şi prin preţurile mici la utilităţi ♦ Singura măsură pentru a putea reduce presiunea sunt investiţiile în unităţi noi de producere cu termen de finalizare în următorii trei-cinci ani ♦ Care este planul B? Creşterea capacităţii României de a aduce energie de peste graniţe.
„Anul acesta îmi doresc o trezire. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de claritate în decizia politică. Nu văd motive pentru care preţul energiei să scadă substanţial, iar acest lucru va genera un şoc în întreaga economie“
„Noi avem nevoie obligatoriu de cel puţin 2.000 MW în surse convenţionale în următorii trei-cinci ani, proiecte sustenabile, finanţabile şi gândite serios în concordanţă cu obiectivele UE. Între timp, trebuie să ne pregătim pentru o lovitură fantastică pentru economia României. Noi nu suntem pregătiţi pentru astfel de preţuri. Este o situaţie fără precedent în ultimii 20 de ani, timp în care energia ieftină a fost un atu al pieţei locale. Dar dacă planul A nu merge, cel cu montarea de noi capacităţi, atunci trebuie să ne mărim capacitatea de interconectare şi astfel să ne asigurăm că vom avea acces la capacităţile de producţie ale altor state.“
Articol publicat în Ziarul FInanciar.
Citește tot articolul pe www.zf.ro