La nivel global, se preconizează că piața pentru soluții tip case smart va fi de peste 122 miliarde dolari în 2022, în paralel cu trendul ce favorizează dezvoltarea “Internet of Things”. Pe lângă avantajele ce țin de inedit, comfort și siguranță, există numeroase avantaje în privința eficienței energetice propuse de casele smart, atât la nivel global, cât și în România, unde soluții tip case smart sunt deja în curs de implementare. În privința eficienței energetice, soluțiile smart pot fi implementate și la nivel municipal, sau chiar național.

 

Eficiența energetică, sau de ce devin casele smart

 

Eficiența energetică este, în prezent, una dintre cele mai importante probleme ale gospodăriilor moderne, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Soluția cea mai simplă, însă, cea a reducerii directe a consumului de energie, nu este întotdeauna practică: din ce în ce mai multe gospodării contorizează consumul de energie crescut din cauza numărului din ce în ce mai mare de dispozitive. Și asta chiar dacă eficiența dispozitivelor este în creștere.

De exemplu, un bec cu LED consumă de aproape 5 ori mai puțin decât tradiționalul bec incandescent, și rezistă chiar și 100.000 ore. Un televizor cu LED consumă, în medie, cu 20% mai puțin decât un ecran LCD, și cu aproape 40% mai puțin decât un ecran CRT. Însă numărul de televizoare, becuri și sisteme de iluminat, și de dispozitive electrice în general este în creștere, ceea ce afectează în mod direct și consumul.

Și nivelul de tehnologizare al românilor este în creștere. Un bun indicator al acestuia este accesul la internet. Dacă în urmă cu câțiva ani românii aveau, în medie, 2.6 dispozitive cu acces la internet, în prezent, numărul și frecvența utilizării acestora a crescut chiar peste performanțele de consum redus implementate în noile tehnologii. Cu toate că persistă soluțiile tehnologice mixte, în care becul incandescent de 100W consumă alături de ultimul tip de iphone. Datele, obținute de la INSSE, detaliază profilul acestor gospodării și indică un trend ascendent înspre tehnologizarea românilor, și deci, și a consumului de energie.Este și motivul pentru care casele smart oferă o serie de avantaje greu de egalat.

 

Casele smart, avantaje greu de egalat

 

Casele smart permit integrarea consumatorilor din gospodărie într-o rețea locală, programabilă, ce poate fi controlată și de la distanță, fie direct, prin Internet of Things (IoT), fie prin intermediul unui hub. Orice reședință poate fi configuratămcu soluții de case smart. Casele smart pot porni sau opri, la programare sau prin control de la distanță, o serie de consumatori, cu programe prestabilite. De la espressorul care porneșt

e simultan cu alarma de dimineață, la pornirea aerului condiționat cu 1-2 ore înainte de a ajunge acasă, posibilitățile sunt n

elimitate. În varianta simplă, orice reședință poate fi transformată în casă smart cu un minim de investiție: con

trolul instalației de iluminat prin întrerupătoare inteligente.

În principal, casele smart limitează sau chiar elimină consumul inutil: fără lumini sau echipamente uitate aprinse, fără consumatori fantomă (unele dispozitive consumă chiar și atunci când nu sunt în funcțiune). În subsidiar, casele smart pot gestiona consumatorii de energie pentru a oferi un echilibru consum-performanțe. Exemplul tipic este cel al instalațiilor pentru comfort termic (boilere, centrale, AC etc), care pot fi controlate automat în vederea limitării consumului.

 

Casele smart oferă eficiență energetică și în sensul larg, interpersonal. O serie de soluții de automatizări și posibilitatea controlului de la distanță facilitează interacțiuni imposibile până acum: de la preîncălzirea cuptorului configurată pe drumul spre casă, la programarea unui ciclu de spălat al mașinii automate care se sincronizează cu sosirea acasă.

 

Consumul de Energie, pe Sectoare, în România (Date Eurostat)

 

Cu toate că sunt în top per ansamblu în energie la nivel european, românii rămân însă printre cei mai ineficienți consumatori de energie din Uniunea Europeană, cu eficiența energetică la jumătate față de media europeană, iar gospodăriile românilor sunt responsabile pentru o treime din consumul total de energie la nivel național, conform analizei de consum energetic la nivel European, efectuată de Eurostat.

Sector Consum Final Alte Sectoare Consum Final
Sectorul Industrial 27.954% Comercial & servicii publice 8.052%
Sectorul Transport 26.899% Gospodării 33.593%
Alte Sectoare 45.147% Agricultură 2.159%
Piscicultură 0.0001%
Alte categorii de consumatori 1.342%

 

 

 

 

Soluțiile de eficiență energetică smart pot fi implementate prin IoT și case inteligente, însă există mai multe măsuri de eficiență energetică smart care nu implică dezvoltarea unor sisteme de tipul smart home, sau smart hub, cu integrarea tuturor dispozitivelor. Soluții precum smart cities, sau smart comunities, dar și contoare inteligente, care fac singure citirea și raportarea de consum, în timp real, permițând buna gestionare a nevoilor de energie.

Genul acesta de optimizare, de dezvoltare soluții smart pentru citire și analizarea fluxului de date pentru a răspunde nevoilor de energie din piață, nu sunt însă în sarcina consumatorilor finali. Pe alte sectoare deja se încearcă implementarea de soluții smart și automatizări pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Sectorul rezidențial este cel care trebuie adus la zi, așa cum putem urmări și în datele despre consumatorii de energie din România, pe categorii de consumatori și sectoare.

 

 

Date despre Consumatorii de Energie din Romania pe sectoare și categorii de consumatori

 

Sector Consumator Consum Final
Sectorul Industrial 27.954%
Metalurgie 5.917%
Chimică și petrochimică 5.814%
Non-feroasă 1.263%
Minerale non-metalice 4.440%
Transport echipament 1.005%
Mașini și mecanică 1.718%
Minerit 0.181%
Industria alimentară, alcool & tutun 2.532%
Industria hârtiei & imprimate 0.745%
Industria lemnoasă 1.439%
Construcții 1.529%
Textile & piele 0.711%
Alte industrii 0.661%
Sectorul Transporturi 26.899%
Căi ferate 0.893%
Drumuri 25.605%
Aviație domestică 0.216%
Navigație domestică 0.177%
Transport prin conducte 0.009%
Alte tipuri de transport 0.000%
Alte Sectoare 45.147%
Comercial & servicii publice 8.052%
Gospodării 33.593%
Agricultură 2.159%
Piscicultură 0.000%
Alte categorii de consumatori 1.342%