Anul trecut a reprezentat o perioadă cu multe provocări pentru Adrem, companie cu activități în sectorul de energie, apărute în urma schimbărilor legislative care au afectat întreaga piață. În pofida dificultăților, grupul a încheiat 2019 cu o cifră de afaceri totală de 40 de milioane de euro, iar pentru 2020 estimează o creștere de 10%, pe baza portofoliului de contracte cu o valoare de peste 115 milioane de euro. Grupul Adrem, include trei companii românești cu specific energetic – Adrem Engineering, Adrem Invest și Adrem Link – a investit peste 20 milioane de euro în ultimii 5 ani, în dezvoltarea de capacități de producție de energie electrică din resurse regenerabile, utilaje și echipamente, soluții informatice și în dezvoltarea personalului. Pentru următorii 4-5 ani, conducerea companiei estimează că evoluția grupului Adrem va fi solidă, bazată pe contracte de termen lung, iar profitabilitatea va fi în creștere.
Adrem este o companie antreprenorială românească, parte a ABBC Group, care are filiale pe patru continente, în țări precum China, Elveția și SUA.

Interviu cu Corneliu Bodea (50 de ani), CEO al grupului Adrem și Președintele Centrului Român de Energie (CRE). Managerul are o experiență profesională de 28 de ani pe piața de energie.

– Cum a evoluat activitatea companiei în 2019 și cum credeți că se va dezvolta aceasta în 2020?

– În pofida dificultăților întâmpinate pe piața de energie și construcții în 2019, cu multa muncă, implicare și dedicare, am reușit să atingem o mare parte din obiectivele propuse, urmând ca anul acesta să continuăm activitățile și să identificăm soluții care să ne ajute să revenim pe profit. Am reușit ne menținem cifra de afaceri de 40 milioane de euro, la nivelul anului 2018, în ciuda OUG 114. În 2019, ne-am păstrat capacitatea de a contribui la menținerea siguranței sectorului energetic prin oferirea de servicii și produse complexe și prin extinderea portofoliului de produse dedicate consumatorilor finali. Estimăm anul acesta vom avea o creștere de 10% a cifrei de afaceri. Vom relua obiectivele strategice din 2019 și ne vom implica, în continuare, în proiecte majore, în special de antreprenoriat general și eficiență energetică, în infrastructura de transport de gaz și distribuție de energie. De asemenea, vom continua direcția strategică de diversificare a portofoliului de clienți din zona de B2C și, implicit, de dezvoltare a serviciilor și produselor pentru consumatorii finali de energie, industriali, municipali sau casnici.

– Ce impact a avut aplicarea OUG 114 asupra grupului?

– Unul dintre efectele cele mai mari a fost cel referitor la impactul ordonanței asupra clienților noștri, ceea ce a determinat o scădere în lanț a volumului de lucrări. Odată cu măsurile impuse de lege, partenerii noștri au fost nevoiți reducă bugetele alocate, ceea ce a dus la afectarea bugetelor proiectelor noastre. Astfel, a trebuit ajustăm costurile trimestrial, regândim modelul de business și identificăm noi oportunități de dezvoltare, precum diversificarea portofoliului cu produse și soluții de eficiență energetică. Cu toate acestea, a fost și o măsură bună, de care am beneficiat și noi, respectiv de creșterea salariului minim în construcții. A fost avantajoasă pentru principala problemă a pieței era lipsa de personal, din cauza plecărilor în străinătate. Iar pe viitor, sper vedem mai mulți beneficiari și un efect pozitiv în economie. Pentru Adrem, impactul acestei măsuri a fost de două milioane de lei deoarece am crescut salariile în lanț pentru a păstra pacea în companie și a crește motivația angajaților. Modificarea ordonanței aduce o nouă perioada de lipsă de predictibilitate, deși era o măsură absolut necesară. Sperăm genul acesta de intervenții pripite în economie dispară pe viitor!

– Care sunt principalele proiecte la care lucrați și ce proiecte ați contractat in 2019?

– Printre cele mai importante proiecte ale Adrem sunt contractele pe perioade de patru și opt ani pentru furnizarea de servicii precum mentenanță și administrare grupuri de măsură, cu unii dintre principalii distribuitori de energie și gaz – CEZ, E.ON, Enel și Electrica. De asemenea, suntem implicați în proiecte majore de extindere și dezvoltare a infrastructurii de transport de gaze și distribuție a energiei: BRUA și soluții complexe de automatizare SCADA pentru SDEE Transilvania Sud. Totodată, în 2019 ne-am concentrat pe proiecte de smart metering, smart grid și digital transformation. În plus, un pas important pe care l-am făcut este diversificarea portofoliului B2C cu noi produse și soluții de eficiență energetică. Anul trecut, am devenit unul dintre instalatorii autorizați de sisteme fotovoltaice pentru persoane fizice, în cadrul programului „Casa Verde”, lansat de Autoritatea Fondului pentru Mediu, iar anul acesta vom continua aceste activități pentru a reveni pe plus. În 2019, am contractat aproximativ 115 milioane de euro, cu aproape 10% mai mult față de anul anterior. Estimez în următorii 4-5 ani, evoluția grupului Adrem va fi solidă, bazată pe contracte de termen lung, iar profitabilitatea va fi în creștere.

– Care sunt direcțiile de acțiune viitoare, în vederea dezvoltării companiei?

În următoarea perioadă, ne propunem creștem portofoliul de clienți B2C, menținând satisfacția celor actuali, și fim un partener de încredere al comunităților în care activăm. De curând, am adoptat o strategie de diversificare care vizează dezvoltarea de servicii și produse de eficiență energetică atât pentru utilizatorii consumatori de energie, cum ar fi municipalitățile, consumatorii industriali și cu amănuntul, cât și pentru consumatorii din sectorul rezidențial și clădirile de birouri de dimensiuni mici. O investiție importantă pe care ne-am propus o facem anul acesta este dezvoltarea resursei umane. Momentan, lucrăm la un program intern de training a personalului din toate departamentele și de pe toate pozițiile, iar în mediul extern ne implicăm în diverse programe pentru dezvoltarea studenților, liceenilor și antreprenorilor. Personal, am un plan ambițios pe care îl urmăresc și care îmi aduce satisfacții mari: -mi utilizez experiența de aproape 30 de ani de antreprenoriat pentru a îndruma și a inspira la rândul meu alți antreprenori. Sper în acest mod -mi aduc contribuția cât de mică la evoluția afacerilor și la modernizarea țării noastre.

– Care sunt dificultățile și provocările pe care le întâmpinați în lucru?

– Cadrul legislativ impredictibil, precum OUG 114, este un exemplu de provocare dură pe care o poți primi ca antreprenor, mai ales când discuți despre afaceri cu zeci de milioane de euro și cu sute sau chiar mii de angajați. În urma ordonanței, am fost forțați ne reorganizăm într-un ritm extrem de alert, pentru anumite prevederi ale acesteia vizau zona construcțiilor aferente infrastructurii de rețele, în care activăm și noi. Aceste prevederi ne-au presat mutăm peste noapte sute de angajați dintr-o companie în alta și ne reorganizăm pentru a putea le oferim angajaților beneficiile la valoare maximă. O altă provocare este, întradevăr, deficitul forței de muncă, care devine un subiect critic, nu atât în compania noastră, ci în piață per ansamblu. Cu Adrem, am reușit construim un brand de angajator puternic, în marea majoritate a zonelor în care suntem prezenți, menținând în acest fel și chiar atrăgând destul de bine noi angajați, fluctuația de personal fiind de 8%. Nu am putea menținem acest procent fără oferim oamenilor o viziune și împreună cu echipa de management -i însuflețim pentru acea viziune. De aceea, cred pe termen lung, România are nevoie de o viziune și de un plan de țară concret prin care le recâștige încrederea cetățenilor, le arate ce poate facă pentru ei și le ofere încredere în viitor.

– Ce așteptări aveți de la viitorul Guvern?

– Cred cea mai mare așteptare este consolidarea pieței și asigurarea unui mediu predictibil în care toți jucătorii poată și desfășoare activitățile în siguranță. Există o lipsa de predictibilitate acută cu care, noi antreprenorii, am ajuns ne obișnuim, ceea ce ne-a făcut mult mai adaptați la situații neprevăzute. Dar aceasta nu înseamnă putem continua așa la nesfârșit și, bineînțeles, în acest mod nu putem progresa. O altă așteptare este finalizarea Strategiei Energetice Naționale, proiect în care am fost și eu implicat și care s-a derulat pe parcursul a trei guverne și care nu e încă aplicabil. Pentru a oferi încredere românilor și pentru a dezvolta proiecte sustenabile care fie și aplicabile, guvernul actual și viitoarele ar trebui creeze un proiect de țară care ne aducă progres și siguranța zilei de mâine.
Articolul poate fi citit și pe https://www.agendaconstructiilor.ro