Articol scris de Corneliu Bodea

Contributor www.republica.ro
Sursa foto: http://ph-online.ro
 
Îmi sunt încă foarte clare în minte vorbele bunicului meu atunci când se uita la Telejurnal și se văita de direcția în care o ia lumea aceasta… Fiecare generație, atunci când ajunge la maturitate se manifestă printr-o îngrijorare extremă cu privire la modul în care încep să se facă lucrurile și la direcția în care se duce „lumea aceasta…”. Încerc să mă poziționez obiectiv față de această pornire care se face din ce în ce mai prezentă în gândurile mele și să-mi amintesc că prohodul lumii a fost cântat de mii de generații și cu toate astea, atât cât putem noi să judecăm, pare că lucrurile au evoluat pozitiv de-a lungul istoriei.
 
Desigur că lupta dintre apologeții inteligenței artificiale și Elon Musk, care pune un cip în creierul unui porc, este de natură să bulverseze credințele noastre despre viitor și o simplă comparație între temele democrației antice și temele alegerilor din Statele Unite te face să-ți pui întrebări serioase în legătură cu „evoluția” noastră ca societate în cei peste 2000 de ani scurși.
 
Anul 2020 pentru români se arată cu totul și cu totul special și nu că n-ar fi fost așa și înainte de pandemie din cauza celor 2 runde de alegeri care ne așteptau, plus alegerile din SUA care au avut întotdeauna o influență serioasă în direcția imprimată nouă și întregii zone de așa numitul „mare licurici”. Pandemia vine să așeze o presiune nevăzută, dar sufocantă pe sistemul sanitar, pe zone ale economiei și cel mai grav pe psihicul nostru al tuturor. Ce an…, bucuros că-i sunt martor, mă plasez respectuos într-o poziție de jucător și spectator, respectându-i forța consecințelor și complexitatea influențelor.
 
Pe noi, românii, anul acesta dificil ne găsește, fără mirare, nepregătiți. Cu un Parlament majoritar într-o direcție și un guvern în complet altă direcție, cu un popor sărac și plecat, cu o infrastructură la pământ și investiții modeste, cu o eficiență redusă și un buget super stresat, România se avântă în furtuna perfectă care i se desfășoară la poale în toată puterea ei.
 
Nivelul de competență la toate nivelurile s-a prăbușit explicabil și implacabil în ultimii 10 ani și este nevoie de timp și resurse pentru a-l recupera. Aceasta a dus la o lipsă de direcție coerentă strategic și rarele reușite au într-însele mai multă șansă decât socoteală. Bâjbâind amețiți de aburii democrației și ai puterii, rânduri, rânduri de guvernanți promit deja aceleași autostrăzi și modernizări de căi ferate, aceleași centrale electrice, sprijinindu-se bahic de aceeași poziție veșnic strategică a României pe care nu o pot, însă, transpune în dezvoltare, în proiecte, în bunăstare.
 
Nu sună bine, dar așa este; și dacă nu vom recunoaște și striga asta cu tărie, nu vom avea șansa (poate ultima ) de a străpunge furtuna victorioși. De partea cealaltă, ne așteaptă o Românie puternică și sprijinită pe oameni care vor să trăiască aici deoarece au încredere în educația oferită de școli, în sănătatea din spitale, care pot merge de sărbători să viziteze munții superbi în mai puțin de 5 ore pentru 200 km, care nu se tem de clanuri mafiote, care nu se declară canadieni atunci când în vacanțe în străinătate sunt întrebați de unde sunt.
 
Românii sunt îndreptățiți să fie blazați, să fie neimplicați și circumspecți, doar că nu cu genul ăsta de atitudine vom îndrepta lucrurile, iar lucrurile trebuie îndreptate.
 
Citește continuarea articolului pe www.republica.ro