Cum se menține motivația de a începe și continua activitatea antreprenorială?
 
Cred, în primul rând, că pentru o activitate antreprenorială ai nevoie de o motivație puternică, de determinare, de chemare! Antreprenoriatul nu este pentru oricine și asta este bine. Cred totodată că pentru a menține în timp această motivație, uneori nebunească, este mult mai dificil, necesită energie enormă. Până la urmă de ce am fi dăruiti cu această energie, dacă nu pentru a transforma-o în fapte, în siguranță pentru ceilalți, într-o metodă de a crea valoare și de a oferi un scop semenilor!?
 
Care credeți că sunt trăsăturile unui om de succes?
 
Autenticitatea, puterea de a înfăptui ceva mai departe de interesul personal, dorința de a contribui.
 
De unde își ia energia un antreprenor care și-a legat numele de energie?
 
Orice antreprenor își ia energia de la oamenii cu care se înconjoară și de la ceea ce creează. Un antreprenor în energie se alimentează și de la noblețea și importanța domeniului în care activează. Mă simt recunoscător pentru șansa de a activa în acest domeniu și de aceea îi dau înapoi mare parte din energia de care dispun. Cea mai mare parte.
 
Care sunt obiectele de care vă leagă cele mai dragi amintiri și care este povestea lor?
 
Bicicleta! Mi am dorit mult timp o bicicletă și împrumutam una de la un prieten pe stradă. La un moment dat tata mi-a promis că-mi cumpără un Pegas cu coarne și cred că a fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea. Nu mă atașez de obiecte, dar acea bicicletă a rămas ca o amintire eternă. Compensez cu brio lipsa de atașament față de obiecte și locuri cu atașamentul față de ființe.
 
Care sunt locurile preferate pentru vacanțe și de ce?
 
Marea, oriunde ar fi ea. Ador bărcile, zgomotul valurilor și căldura. Iubesc Europa și Mediterana, le consider Raiul nostru de pe acest Pământ. Cultura, tradiția, mirosul…
 
Există vreo perioadă de detox tehnologic?
 
Nu practic nici o formă de detox. Iubesc să știu, să încerc să fiu implicat. Tehnologia face parte din epoca pe care o trăim și cred în moderație mai degrabă decât în abstinență. Există undeva în mine o nevoie de singurătate și de izolare, care dispare de fiecare dată după trei zile.
 
Care sunt oamenii, cărțile și genul de experiențe care vă inspiră?
 
Oamenii autentici și inteligenți sunt preferații mei. Cărțile care-mi lărgesc înțelegerea despre lume, univers și oameni sunt cele preferate. Citesc mult în raport cu timpul liber de care dispun. Așa cum spunea cineva, singurul lucru de care mă tem este că înainte de a muri nu voi reuși să citesc toate cărțile pe care mi-am propus a le citi.
 
Există un gust care vă trimite cu gândul la casă sau la amintiri plăcute?
 
Plăcinta cu mere! Duminicile fericite nu pot fi altfel decât având casa mirosind a plăcinta cu mere și pentru că nu există lux mai mare decât acela de a-ți permite să mănânci câte plăcinte dorești.
 
Care este cea mai importantă lecție de afaceri învățată până acum?
 
Unde se termină afacerea și unde încep eu. Este extrem de important pentru un antreprenor. Înveți asta pierzând, învățând umilința, cunoscându-ți limitele. Acesta este motivul pentru care cred că un antreprenor adevărat nu poate fi decât acela care a trecut prin eșec.

 

Citește tot interviul aici