Interviu acordat financialintelligence.ro
 

Care este opinia dvs despre Green Deal și implicațiile pentru România?

Cred că Pactul Ecologic European este o oportunitate fantastică pentru România. Modernizarea și sustenabilitatea sunt deja o necesitate, nu mai țin de proiecții pentru viitorul pe care ni-l dorim, trebuie să se întâmple acum.
 
Pandemia a venit și ne-a arătat cât se poate de clar că relația noastră cu mediul înconjurător, implicațiile încălzirii globale, sunt preocupări care nu mai aparțin de mult unui grup restrâns cu viziuni ecologiste.
 
Impactul climatic este responsabilitatea fiecăruia dintre noi și deja vedem efectele negative ale unei îndelungi nepăsări, urmări care poate nu sunt reversibile, dar sunt gestionabile în acest moment.
 
România are prin Green Deal oportunitatea să investească în tehnologii și inovare, să crească eficiența energetică, să crească numărul de prosumatori, să reducă poluarea și să facă mai repede trecerea spre o economie sustenabilă.
 
În toată această incertitudine creată de pandemie, Green Deal este, cred eu, un instrument cheie de relansare economică și de reconstrucție a unei comunități europene mai bune, mai responsabile și mai puternice.
 

Ce ar trebui să facă autoritățile din România pentru a atrage cât mai mulți bani din fondurile europene?

Primul pas pe care trebuie să-l facem este să creăm un cadru legislativ care să ofere predictibilitate și siguranță pentru investitori prin politici publice coerente, corecte și durabile în timp.
 
Un cadru de reglementare imprevizibil descurajează investițiile și dezvoltarea și mă surprinde până acum reziliența mediului de afaceri din România care a reușit să răzbească în acest context de incertitudine, care este de multă vreme norma, cu mult înainte ca omenirea să se confrunte cu această pandemie.
 
Un alt pas important este să fie stimulată și încurajată generarea de proiecte concrete, bazate pe studii de fezabilitate și caiete de sarcini pragmatice pentru promovarea investițiilor strategice din portofoliul statului sau a celor din initiative private. Fără proiecte concrete de investiții și dezvoltare, banii Uniunii Europene nu au cum să fie utilizați.
 
Aș mai adăuga faptul că este nevoie ca autoritățile să încurajeze competiția, un lucru firesc într-o piață liberă, capitalistă, și dacă ne uităm la sectorul energetic este un exemplu bun de ceea ce se poate întâmpla în absența acestei competiții.
 
Producătorii de energie, organizați în companii pe principiul metodei de producție, pe sistem de monocombustibil, nu au mai avut motive de a se eficientiza și de a investi, iar România a găsit energie mai ieftină pe alte piețe, devenind o țară care importă energie.

Citește tot articolul pe www.financialintelligence.ro