”România este într-un loc care este mai bun decât al altor țări și mai puțin bun decât ar fi putut să fie. Aici este nemulțumirea mea personală: cu siguranță, luând în considerare resursele de care dispunem, am fi putut fi într-un loc mult mai bun. Din păcate, o guvernanță incorectă pe o perioadă lungă de timp – aș putea spune chiar după Revoluție – a însemnat că de aproximativ 30 de ani am ratat puține din greșelile pe care ar fi trebuit să le ratăm pe în acest domeniu”
La această frustrare a industriei energetice s-a adăugat și cea a consumatorilor, fie ei casnici sau non-casnici, în condițiile creșterii prețurilor. Or, spune președintele Centrului Român al Energiei, țara noastră putea evita să ajungă într-o astfel de poziție. Însă măsurile luate în ultima perioadă nu au avut o contribuție pozitivă.
Legislația privind energia, modificată de 4 ori în 10 luni
Care este impactul Ordonanței 119/2022 asupra sectorului energiei? Unul major și negativ, afirmă Corneliu Bodea, în condițiile în care am ajuns la a patra modificare în ultimele 10 luni de zile a legislației prin care consumatorii sunt protejați față de creșterea prețurilor la energie. Iar a cincea modificare este acum în discuție în Parlament.
”Impactul vine inclusiv din această lipsă de predictibilitate și de coerență”, spune CEO-ul ADREM. ”Aș aduce un singur exemplu: de la 31 august, de la apariția acestei ordonanțe, volumul de energie tranzacționat pe piețele din România este aproape nul, aproape zero. În continuare se tranzacționează multă energie pe pe piața PZU, care este cea mai puțin potrivită pentru așa ceva. Furnizorii mari de energie se află în situația în care nu mai au contractate volumele pe care ar fi trebuit să le aibă contractate la această dată, chiar pentru iarna aceasta. Motiv pentru care este evident că impactul acestei legislații este major și din păcate, nu de bun augur”.
Supraimpozitarea traderilor crează probleme, în loc să le rezolve
O altă prevedere controversată din OUG 119/2022 se referă la supraimpozitarea profiturilor traderilor, care, spun atât analiștii, cât și jucătorii din piață, va afecta, cel mai probabil, capacitatea României de a importa gaze.
”Pe mine m-a surprins extrem de mult că, deși avem, așa cum spunea, 4 variante ale acestei legislații, niciuna afară de ultima nu aborda în niciun fel suprataxare a traderilor. Iată că, deodată, la 1 septembrie Guvernul atacă frontal și extrem de agresiv această categorie de jucători. Indiferent dacă i-am iubi sau nu, trebuie să înțelegem că traderii joacă un rol esențial în echilibrul pieței. Nu este un lucru pe care l-am inventat noi, nu este la latitudinea noastră să decidem dacă această componentă de piață liberă are sau nu dreptul să existe”
Citește mai mult pe Wall-Street