Instalarea panourilor fotovoltaice nu este lucru simplu. Totul începe cu mult înainte ca echipa de instalatori să ajungă la client. Trebuie doar să ne gândim la toate avizele care trebuie obținute înainte de programarea propriu-zisă a instalării dar și la training-urile care au fost realizate cu echipele de instalatori.
 
Primele instalări de panouri fotovoltaice au fost efectuate după realizarea unui instructaj teoretic, iar practic, primele experiențe de montaj au fost efectuate pentru colegii din compania noastră.
 
Înainte de a începe efectiv programarea instalarilor în țară, au fost efectuate sesiunile de instructaj privind normele de sănătate și securitate a muncii dar și normele PSI, urmând că după aceea, toate echipele de instalatori să beneficieze de un training de comunicare cu clientul și comunicare în situații de criză.
 
A urmat programarea instalărilor, lucru deloc simplu din punct de vedere logistic având în vedere că trebuie respectate atât cerințele clientului (disponibilitatea acestuia) dar și organizarea eficientă a echipelor din punct de vedere timp/ deplasare de la o locație la alta.
 
Programarea instalărilor se face în paralel cu asigurarea stocurilor de materiale (panouri, accesorii) astfel încât să fie asigurat tot echipamentul înainte de deplasarea la client. În plus, este nevoie și de puțină șansă, dacă instalarile programate sunt când vremea este capricioasă. Este destul de dificil, dacă nu chiar imposibil să realizezi o instalare de panouri fotovoltaice atunci când plouă.
 
Montajul propriu-zis al panourilor și punerea acestora în funcțiune (legare la panou) presupune oameni cu specializări și autorizații diferite astfel că într-o astfel de acțiune sunt implicați echipe de câte trei până la cinci persoane.
 
Deplasarea echipei și a echipamentului necesar se programează astfel încât să fie respectată ora convenită cu clientul. Odată ajunși la față locului, colegii noștri își pun echipamentul de protecie, descarcă echipamentul de lucru (panourile fotovoltaice, accesoriile, ustensilele de lucru) și scara, care este foarte mare și greu de manevrat, astfel că este nevoie de cel puțin doi oameni pentru montarea acesteia.
 
Urmează găsirea punctelor de asigurare a frânghiilor de escaladă, asigurarea acestora și prospectarea locului în care se vor monta panourile.
 
Soluția tehnică: Discuțiile cu clientul aduc în față dorințele acestuia, viziunea acestuia despre cum ar vrea să fie montate panourile. Bineînțeles, acestea trebuie montate, dincolo de orice, astfel încât să capteze maxim de căldură și lumină de-a lungul unei zile. În funcție de poziționarea casei și acoperișul acesteia, în funcție de gradul de înclinare al acoperișului se decide unde vor fi montate panourile solare.
 
Câteodată dorința clientului nu se potrivește cu condițiile reale și cu indicațiile echipei noastre de specialiști. Însă experiența echipelor noastre și seriozitatea acestora fac ca soluțiile tehnice recomandate să fie acceptate de client.
 
În acest punct trebuie specificat că nicio instalare nu seamănă una cu alta. Sunt instalări care durează patru ore dar și instalări care au durat zece ore. De exemplu, în funcție de țiglele de pe acoperiș, la o instalare a fost nevoie să fie polisate 400 de țigle.
 
După ce se decide locul unde vor fi instalate panourile urmează organizarea logistică: pe unde vor fi urcate panourile pe casă, pe unde vor veni firele astfel încât să fie protejate și acoperite și pe unde vor fi trase acestea pentru a fi conectate la panou. În cazul instalării despre care vorbim, firele au fost ascunse și asigrate în spatele coamelor de la țiglă.
 
Urmează găurirea acoperișului pentru a monta legăturile care asigură panourile fotovoltaice, demontarea parazăpezilor și astuparea găurilor rămase de la parazăpezi.
 
Un panou cântărește 18 kg iar pentru 3kw montăm doisprezece astfel de panouri. Se spune că unsprezece panouri ar fi suficiente pentru 3kw, însă dacă locul permite, noi instalăm doisprezece. La această instalare, au fost montate șapte cu cinci panouri.
 
Derularea efectivă a acțiunii are loc cu doi colegi urcați pe acoperișul casei și un coleg care de jos, le urcă, pe rând, legate și asigurate de sfoară sculele necesare începerii instalării panourilor. În timpul în care nu îi ajută pe ceilalți colegi, el lucrează la montarea invertorului și a panoului de transmitere a datelor.
 
După pregătirea acoperișului, urmează montarea efectivă a panourilor. Fiecare panou este legat și asigurat jos și apoi ridicat pe acoperiș. Acolo, acesta este montat și abia după aceea se ridică următorul panou. Experiența echipelor noastre face ca toate acestea să pară ușoare, colegii noștri știu fiecare pas care urmează, sunt extrem de organizați astfel că nu au loc incidente.
 
După instalarea tuturor celor doisprezece panouri urmează cablarea panoului de siguranță și a invertorului. Firele sunt tăiate cu precizie chirurgicală, marcate și izolate separat. Sunt urcate apoi pe acoperiș unde sunt legate la panourile solare.
 
În funcție de panoul electric de la fiecare locație, montajul și punerea în funcțiune poate avea loc în aceeași zi însă există situații în care instalația electrică veche sau panourile vechi presupun implicarea unei alte echipe responsabilă cu înlocuirea panourilor și a contoarelor, lucru care poate întârzia punerea în funcțiune cu o zi, maxim două.
 
La final, după ce panourile au fost instalate și puse în funcțiune, echipa noastră înmânează clientului garanția pentru produsele instalate, realizează un scurt instructaj și îl aigură pe acesta de disponibilitate în cazul apariției oricăror probleme. Urmează strângerea echipamentului și pregătirea pentru următoarea zi și o nouă instalare de succes.