Interviu Corneliu Bodea pentru Financial Intelligence.
 
Cum apreciați activitatea Adrem la 30 de ani de la înființare? Cum a evoluat Adrem în raport cu dezvoltarea economiei româneşti?
 
Pe lângă bucuria aniversării celor 30 de ani de activitate, acest moment ne-a oferit ocazia unei retrospective asupra activității noastre, cu toate realizările pe care le-am avut, dar și cu nereușite. Sunt recunoscător că am ajuns aici și că am contribuit cu proiecte importante la dezvoltarea țării noastre. Adrem a crescut și s-a dezvoltat în același timp cu economia românească. Am extins continuu portofoliul de produse și servicii și ne-am adaptat mereu la tendințele pieței, în funcție de nevoi și oportunități.
 
În 1992 erau foarte puține lucruri făcute, era mai ușor să devii antreprenor atunci, important era să ai idei și ambiție ca să le implementezi. Fratele meu, Adrian Bodea, a pornit la drum cu visul de a moderniza industria din România, m-am alăturat ulterior și eu, și împreună am avut motivație să căutăm soluții și proiecte care să ne ajute să creștem business-ul și să ne diversificăm portofoliul de soluții și servicii. Astăzi, după multe încercări la care am fost supuși, pot să spun că sunt mulțumit de ceea ce am realizat și continuăm implementarea proiectelor de eficiență energetică, de modernizare a sistemului energetic național și dezvoltare a industriei de energie.
 
Grupul Adrem înseamnă în prezent trei companii – Adrem Invest, Adrem Engineering și Adrem Link – fiecare specializată pe segmentul ei de piață. Avem acoperire națională, cu sedii în 18 județe și peste 1.000 de angajați. Suntem unul dintre cele mai mari grupuri de companii private românești de servicii energetice și singurul care colaborează cu toți operatorii principali de distribuție de energie din țară. 
 
Care au fost principalele rezultate ale Adrem în această perioadă? Dar cele mai grele probleme?
 
Au fost câteva etape în care ne-am dezvoltat și consolidat afacerile, și bineînțeles, ca în orice business, am avut și probleme care ne-au făcut mai puternici, mai ambițioși și ne-au ajutat să ajungem unde suntem astăzi.
 
În urmă cu 30 de ani, am făcut contactul cu industria de energie prin lansarea unei tehnologii de vid pentru uscarea transformatoarelor – am proiectat și executat instalații de gazare a uleiului de transformator. Câțiva ani mai târziu, Adrian a brevetat o tehnologie unică în lume pentru degazarea oțelului lichid cu pompe mecanice, activitate care ne-a ajutat să ne extindem mai târziu pe patru continente, cu activitate în industria de metalurgie. În 2008, am intrat pe piața serviciilor pentru rețelele de utilități, inițial cele de citire, iar mai târziu cele de măsură și mentenanță, astfel că echipa a crescut de la 100 la peste 1.000 de angajați astăzi, lucru care a dus la schimbarea culturii organizaționale.
 
Intrarea pe piața sistemelor SCADA este un alt moment important pentru noi, Adrem fiind în prezent printre liderii din piața locală de automatizări industriale. Ne-am implicat în proiecte de anvergură pentru companii din domenii strategice la nivel național: transport gaze, încălzire centralizată, distribuție energie electrică, administrarea și întreținerea infrastructurii electrice feroviare publice. Printre cele mai recente sunt automatizările pentru BRUA, conducta de transport gaze naturale DN600 Ungheni – Chişinău şi staţia de măsurare gaze naturale de la Isaccea 1.
 
Cu toate acestea, de-a lungul celor 30 de ani, pentru mine, cea mai mare realizare, pe lângă business, este faptul că alături de colegii mei am reușit să creăm în cadrul Adrem un spirit îndrăzneț, pozitiv și ambițios care ne unește și ne ghidează în fiecare zi în realizarea obiectivelor noastre.
 
La capitolul nereușite, investiția în centrala de cogenerare de la Suceava a reprezentat un eșec pentru noi, dar și o lecție importantă pe care am învățat-o și pe care o aplicăm de fiecare dată când trebuie să luăm decizii importante.
 
Ce v-a ghidat în acești 30 de ani de activitate? Ce ați învățat din acești 30 de ani de Adrem?
 
Pasiunea pentru oameni, dorința de a fi în mijlocul lor și de a face lucruri importante împreună pentru societatea noastră m-au motivat și mi-au dat energie în toți acești ani. Am învățat că oamenii și respectul față de ei sunt cele mai prețioase resurse pentru un antreprenor și nu numai, iar înainte de a dezvolta un business, alături de specialiști, este important să ai capacitatea de a dezvolta propria persoană mai întâi, și apoi pe ceilalți. De asemenea, necesitatea unui echilibru între implicare, autenticitate și responsabilitate este vitală atât pentru un lider de succes, cât și pentru o echipă ca să poată avea cele mai bune rezultate.
 
Care sunt proiectele de viitor?
 
Proiectele de viitor sunt cele care țin de obiectivele luptei împotriva schimbărilor climatice: decarbonizarea, descentralizarea producției de energie și digitalizarea, obiective pe care le avem în vedere în proiectele noastre și în care ne implicăm activ cu cele trei companii din grupul nostru. Ne concentrăm eforturile pentru a susține tranziția energetică și desfășurăm activități care țin în principal de digitalizarea sistemului energetic, eficiență energetică, energie verde și e-mobilitate.
 
Adrem oferă servicii de dezvoltare, digitalizare și mentenanță a rețelelor electrice. Printre cele mai mari proiecte sunt instalarea de contoare inteligente, Adrem fiind lider de piață pe acest segment cu aproximativ un milion de contoare instalate la nivel național, și soluțiile de încărcare și management vehicule electrice – proiectare stații de încărcare, consultanță, implementare, punere în funcțiune și altele.
 
Proiectele de digitalizare a infrastructurii energetice sunt o prioritate pentru noi: smart grid, automatizări și SCADA,  soluții de eficientizare și consum inteligent pentru persoane juridice, dar și fizice, care să susțină tranziția energetică – instalare de sisteme fotovoltaice și pompe de căldură, soluții de iluminat inteligent, management energetic pentru orașe inteligente și building management system.
 
Cum vedeți Adrem peste 30 de ani?
 
Cred că tranziția energetică ne transformă radical – de la identitate, cine suntem în raport cu mediul înconjurător, la mentalitate, stil de viață și model de business. Cuplată cu digitalizarea înseamnă o revoluție socială, economică și chiar politică, fiindcă oamenii au nevoie de un leadership puternic care să-i ghideze și să-i inspire în acest proces.
 
Adrem a pornit de la bun început pe calea inovației și a sesizat oportunități de schimbare pozitivă. Avem ca valori implicarea, ambiția, responsabilitatea, rigurozitatea și respectul pentru toți cei asupra cărora activitatea noastră are un impact. Cred că acestea sunt aspecte care nu se vor schimba și vor fi și peste 30 de ani o bază pentru o companie care va continua să se dezvolte sustenabil și să aducă plusvaloare mediului în care activează. 
 
Cum au evoluat rezultatele financiare în acești ani?  Care a fost cea mai bună perioadă pentru Adrem? Dar cea mai grea?
 
Am avut rezultate financiare bune în fiecare an și am avut o creștere constantă de-a lungul timpului, dezvoltând continuu portofoliul de produse și servicii. Pentru 2023, am bugetat un business consolidat cu 20% mai mare față de estimările pentru 2022 și ne-am propus să finalizăm cu succes angajamentele luate față de clienții noștri. Perioadele bune ale companiei noastre le asociez mai degrabă cu proiectele care ne-au adus cele mai mari satisfacții, iar perioadele mai puțin bune ne-au adus cele mai multe lecții.
 
Dacă ar fi să aleg cel mai complex contract din punct de vedere tehnic, acesta ar fi prima instalație de degazare a oțelului lichid, la COS Târgoviște (care astăzi aproape că nu mai există), în exclusivitate mondială pe baza tehnologiei patentate de fratele meu. Ani de muncă și de testări, praf și mizerie, ambiție și realitate. Din punct de vedere al complexității financiare și al valorii, cel mai complicat contract a fost cel al realizării centralei de cogenerare de 30MW de la Suceava. Realizarea infrastructurii SCADA la Electrica Transilvania Sud a fost contractul cu cel mai mare impact ca volum, ca importanță în procesele clientului și volum de date. Apoi același sistem SCADA instalat la transportatorul național de gaz, Transgaz, pentru toată infrastructura de transport, iar preluarea printr-un contract de outsourcing a activităților de citire și apoi de măsură și mentenanță de la CEZ România a avut impactul cel mai mare în organizația noastră.
 
Sunt bucuros că am avut șansa ca în cei 30 de ani de activitate să ne aducem contribuția la dezvoltarea infrastructurii industriale și energetice a României și pentru asta sunt recunoscător.
 
Ce așteptări aveți de la autorități?
 
În continuare aștept de la autorități crearea unui mediu predictibil pentru afaceri și antreprenori, transparență și comunicare bidirecțională în sensul consultărilor eficiente și autentice. Legat de sectorul energetic, îmi doresc ca în perioada următoare statul să investească cât mai mult în acest domeniu și să finanțeze multiplele proiecte pe care le avem din fonduri PNRR și din alte fonduri aflate la dispoziția Guvernului.
 
În ceea ce privește mediul economic, cred că acum e momentul ca statul să accelereze investițiile eficiente, în special în construcția autostrăzilor. Ca să facă acest lucru, statul ar trebui să revizuiască urgent legislația privind achizițiile publice. Cea actuală este una învechită și depășită. Din păcate acest proces durează foarte mult, de aceea, trebuie intrat rapid într-o zonă de cooperare economică eficientă, controlată și verificată, între mediul privat și investițiile statului.
 
Cum apreciați relația cu mediul bancar?
 
Pe parcursul celor 30 de ani de activitate am construit o relație bună cu mediul bancar, avem mai multe bănci cu care colaborăm și care ne ajută cu produse adaptate cerințelor noastre. Ori de câte ori a fost nevoie am reușit să obținem finanțări care să ne ajute în dezvoltarea afacerii, în susținerea proiectelor în curs și nu numai.
 
Energia este un sector în dezvoltare continuă, mai ales în contextul actual al tranziției spre energia verde, și este foarte atractiv pentru finanțare, iar băncile joacă un rol important în acest proces și este nevoie de susținerea lor pe un termen cât mai lung. 
 
Cât de mult v-a ajutat în activitate integrarea României în UE?
 
Integrarea României în UE a însemnat pentru noi adaptarea business-ului la nevoile pieței, urmărind noile direcții propuse de Europa prin planurile Green Deal și REPowerEU și nu numai. Transformarea prin care trece industria energetică la momentul actual este aliniată la obiectivele foarte ambițioase ale Uniunii care își propune reducerea emisiilor de gaze de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și până la neutralitatea climatică în 2050.
 
Este greu să ne imaginăm cum vom atinge aceste ținte fără să parcurgem niște etape obligatorii care includ crearea unui cadru legislativ predictibil pentru investitori și demararea unor proiecte ample de eficientizare și modernizare a sistemului energetic. În continuare, cred că se va pune și mai mult accentul pe interconectivitatea regională, pe digitalizare, eficiență energetică și diversificarea surselor de energie.
 

Citește tot interviul aici