Interviu acordat de Dl. Corneliu Bodea, CEO Adrem și Președinte CRE pentru investenergy.ro
 

Domnule Corneliu Bodea, după un an dificil, marcat de pandemia de Covid-19, credeți că în 2021 va mai ușor sau mai greu pentru afacerile din energie?
 
Cred că 2021 aduce oportunități importante de reconstrucție economică, inclusiv de a sări niște etape și de a recupera în ce privește procesele de modernizare, digitalizare și inovație, prin instrumente cum este Green Deal care pune la dispoziție fonduri generoase oferite de Uniunea Europeană. În același timp asigurarea finanțării va fi o provocare, după 20 de ani în care nu s-au făcut investiții, în care nu s-au pus bazele unei piețe energetice competitive – și vedem că în ultimii doi ani România a devenit importator net de energie – și în care capitalul uman din domeniu s-a deprofesionalizat treptat. Ca să valorificăm oportunitățile oferite prin fondurile europene este nevoie în primul rând de un cadru legislativ predictibil, corect și coerent care să încurajeze investitorii și apoi de proiecte concrete pregătite de oameni capabili care să realizeze studiile necesare, analizele tehnice, să se ocupe de proiectare.

 

Nu în ultimul rând sectorul de energie intră într-un proces de tranziție energetică cu o infrastructură învechită, cu puține automatizări, o eficiență energetică scăzută așa cum se vede foarte limpede din faptul că mai puțin de 15% din necesarul de energie termică este livrat în localitățile care operează sisteme de alimentare centralizată. Cred că anul 2021 poate fi un an bun dacă decidenții politici se vor grăbi să dezvolte cadrul legislativ despre care vorbeam mai devreme, dacă vor încuraja marile proiecte antreprenoriale și vom începe lucrările de modernizare care să crească atât eficiența cât și competitivitatea României în plan regional.

 

 
Cele mai importante lecții învățate în pandemie…Cum a schimbat pandemia viitorul?
 
Pandemia ne-a arătat câteva lucruri importante la nivel de societate, de business-uri și la nivel personal. Ne-a dat prilejul unei introspecții, care deși forțată de împrejurări, era necesară ca să înțelegem ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Am învățat să prețuim sănătatea, familia și joburile, mediul înconjurător și nu în ultimul rând toate lucrurile pe care le consideram ca fiind date – libertatea de mișcare, ocaziile de a participa la evenimente culturale sau de a socializa. Am înțeles ca societate că nu putem unii fără ceilalți, că este nevoie de un efort comun, de solidaritate și de ajutor reciproc ca să trecem peste șocuri. Afacerile s-au oprit brusc din goana lor după profit și s-au confruntat cu cel mai important test în vreme de criză: confirmarea valorilor. În pandemie am văzut care sunt business-urile care și-au asumat cu adevărat valorile declarate și care au acționat prin prisma lor – cei care au pus sănătatea oamenilor pe primul loc, iar la nivel de afacere, s-au dovedit parteneri de încredere, capabili să acționeze cu responsabilitate, profesionalism și, nu în ultimul rând, cu deschidere și dorință de comunicare.

 

Dacă ne concentrăm pe mediul de afaceri, pandemia ne obligă la niște schimbări structurale, care pleacă de la modul în care lucrăm și ajunge până la stilul de leadership. În grupul de companii pe care îl conduc, Adrem, am făcut un sondaj în rândul angajaților și în jur de 70% dintre ei doresc pe viitor un sistem de lucru hibrid, care să le permită să combine munca de la distanță cu lucratul de la birou, lucru de care eu și colegii mei din management trebuie să ținem cont. Cred că multe afaceri vor face această tranziție pe termen mai lung, ceea ce implică inclusiv regândirea spațiilor de lucru, de exemplu. Totodată leadership-ul, care a avut de suferit în această perioadă, nu mai poate fi decât unul colaborativ, care să permită un schimb de idei și o construcție comună, inclusiv cu angajații, spre obiectivele asumate. Și, nu în ultimul rând, la nivelul mediului de afaceri, va fi în continuare nevoie de promovarea parteneriatului, de comunicare, responsabilitate și sprijin reciproc.

 

Din aceste perspective pandemia ne oferă multe oportunități care se traduc prin acea construcție durabilă și responsabilă la care nu am știut cum să ajungem. Acum nu mai este altă cale.

 

Citește tot articolul pe www.investenergy.ro