Contextul actual generat de pandemia COVID-19 ne-a învățat să fim flexibili și să ne adaptăm la noi situații pentru a depăși cu bine perioada critică și a reveni la normal. Una dintre aceste situații este și munca de acasă pe care mulți o facem deja de ceva timp și la care visam destul de mult înainte, dar nu știam cum să o abordăm. Astăzi am văzut că se poate. Cu ajutorul tehnologiei, putem face întâlniri online, putem rezolva probleme de la distanță, putem învăța și participa la conferințe, putem face petreceri online cu colegii și multe altele, iar dacă suntem eficienți și productivi, la final de zi ne putem bucura de mai mult timp pentru noi și pentru cei dragi.

Se vorbește tot mai mult că telemunca este noul trend pe piața job-urilor, iar în viitor, imediat după pandemie, acest trend va crește exponențial pentru a oferi angajaților un program flexibil, confort și mai mult timp pentru viața personală. Având în vedere acest aspect este important să începem să ne educăm în acest nou sistem, să ne organizăm mai bine și să fim eficienți pentru a termina sarcinile mai repede decât le-am fi făcut la birou pentru a ne bucura de mai mult timp pentru alte activități și a avea un echilibru satisfăcător între muncă și viață personală.

Bineînțeles, știm cu toții că în confortul de acasă sunt multe lucruri care ne pot distrage atenția, acestea fiind cele mai mari obstacole în calea productivității noastre. Astfel, experimentând munca de acasă de aproape trei luni, am adunat câteva idei pentru o organizare mai bună și o productivitate mai mare, pentru un rezultat pe măsură, pe care am dori să le împărtășim și cu voi.

Recomandări care îți asigură productivitatea atunci când lucrezi de acasă

  1. Amenajarea spațiului de lucru

    Pentru confortul tău fizic și psihic este important să-ți amenajezi un birou adecvat într-un spațiu luminos, aerisit și curat. Asigură-te că masa de lucru și scaunul sunt confortabile și că ai la îndemână echipamentul necesar desfășurării activității tale – laptop, priză, mouse, conexiune la internet, pix, agendă, imprimantă (dacă e cazul) și o sticlă cu apă (hidratarea e importantă și nu vrei să te deplasezi prea des în bucătărie).

  2. Prioritizează activitățile și stabilește un timp pentru fiecare

    Așa îți vei da seama cât timp vei aloca task-urilor și cât îți va rămâne pentru tine ca să faci ceea ce îți place. Stabilește și un timp fix pentru mesele principale ale zilei, precum micul-dejun, prâzul și pauzele dintre activități pentru puțină relaxare.

     

  3. Stabilește câteva reguli pentru modul de lucru pe care să le și respecți

    Acestea te vor ajuta să stai concentrat 100% pe ceea ce faci și să nu fii distras de alte lucruri care suportă amânare. De exemplu, deconectează-te de pe rețelele de socializare dacă nu lucrezi cu acestea, pune la spălat vase sau rufe în afara orelor de program, nu te opri în bucătărie pentru degustări și nu deschide televizorul pe canale de filme sau alte programe care te pot acapara.

  4. Trezește-te devreme, la fel ca atunci când mergeai la birou

    Somnul de dimineață e cel mai dulce, însă adu-ți aminte că trezitul târziu te debusolează complet și îți dă programul peste cap. Dimineața devreme este cel mai bun moment de liniște și meditație când poți să savurezi cafeaua în voie (până se trezesc membrii familiei), să vezi cum răsare soarele și să te încarci cu energie. Păstrează câteva minute pentru tine după care începe activitățile obișnuite ale zilei.

  5. Alege un outfit confortabil, casual

    Pijamalele sunt frumoase și potrivite pentru un somn profund și odihnitor în timpul nopții. Dacă vrei să nu fii atras în dormitor sau pe canapea la un pui de somn, renunță la ele și alege o ținută care să te facă să te simți bine pe timpul zilei, energic, ca și cum ai fi într-un spațiu public. Nu știi niciodată când te poate suna cu video un partener, un coleg sau chiar șeful tău, iar tu vrei să afișezi măcar o ținută decentă.

  6. Mens sana in corpore sano – o minte sănătoasă într-un corp sănătos

    Nu în ultimul rând, ai grijă de tine și sănătatea ta. Igiena personală și sportul sunt ingredientele minune care te vor proteja de diferite afecțiuni și te vor menține în formă, îți vor da energie și încredere în forțele proprii.

 

Sunt câteva recomandări de bază care te vor ajuta să te organizezi mai bine și să-ți gestionezi timpul așa cum vrei. Poate că este dificil în perioada actuală, mai ales dacă ai copiii lângă tine, dar pe viitor, dacă lucrurile se schimbă e bine să te pregătești din timp. Mai târziu vom avea ocazia poate să lucrăm de la malul marii, dintr-un loc pitoresc din munți sau de la bunici. Gândește-te că din această experiență vei învăța ce este autodisciplina, cum e viața fără orele pierdute în trafic și cum e să ai mai mult timp la dispoziție pentru sport, călătorii și familie.